2019-03-17

Crișan, Județul Hunedoara


Crișan (în trecut Vaca) este un sat în județul Hunedoara situat la aproximativ 46 de km de Deva, municipiul de reședință al județului. Acesta aparține de comuna Ribița fiind situat la o distanță de aproximativ 4km de aceasta. Accesul se poate face prin DJ760 din direcția Ribița. Nu are stație de tren proprie, cea mai apropiată fiind la Ribița, situată la 4km. Populația localității Crișan este de 431 de locuitori, conform datelor recensământului din 2011 [1]

Populația istorică a localității Crișan este după cum urmează: 
În anul 1956 avea 673 de locuitori
În anul 1966 avea 671 de locuitori, în scădere cu 2 locuitori
În anul 1977 avea 649 de locuitori, în scădere cu 22 de locuitori
În anul 1992 avea 555 de locuitori, în scădere cu 94 de
locuitori
În anul 2002 avea 517 locuitori, în scădere cu 38 de locuitori
În anul 2011 avea 431 de locuitori, în scădere cu 86 de locuitori
[2]

Prima atestarea documentară a localității datează din anul 1439 când este menționată cu denumirea de Waka, denumire care mai apare și în alți ani cum ar fi 1441, 1445, 1525. [3] Se crede că denumirea așezării ar proveni de la apelativul Vacă. [4] În această localitate s-a născut Gheorghe Crișan, care va fi unul dintre principalii conducători ai răscoalei din anul 1784, cunoscută sub numele de răscoala lui Horia, Cloșca și Crișan. [5] După cum spuneam și anterior, satul avea înaintea denumirea de Vaca, denumire care se va păstra până în anul 1930 când locuitorii acestei așezări au dorit ca localitatea să primească numele de Crișan, după numele lui Gheorghe Crișan. [6]   

În privința hărților, localitatea este menționată pe Harta Iozefină cu denumirea de Vaka.

Crișan (Vaca) pe Harta Iozefină (1769-1773)
Sursa - Mapire.eu
Cu aceeași denumire apare și pe Harta Franciscană (1819-1869). Singura diferență minoră este aceea că pe harta franciscană apare ca și Vaca iar pe cea anterioară ca și Vaka.


Crișan (Vaca) pe Harta Franciscană (1819-1869)
Sursa - Mapire.eu
Pe cea de a treia ridicare topografică apare cu următoarele denumiri: pentru harta realizată la scara de 1:75000 apare cu denumirea de Váca iar pentru harta realizată la scara de 1:25000 apare cu denumirea de Váka. O mențiune mai aparte este pentru harta realizată la scara de 1:75000 unde mai apare menționată o denumire și anume Tehénfalva. Nu am reușit să aflu care este originea acestui nume.


Crișan (Vaca) pe cea de-a treia ridicare topografică (1869-1887)
În stânga este harta realizată la scara de 1:75000 iar în dreapta la 1:25000
Sursa - Mapire.eu
 
Apare menționată și pe hărțile din 1910 și 1914 dar nu și pe cea din 1941. Mai jos se află harta actuală a localității.


Harta actuală a localității
Sursa - Google Maps

În cele ce urmează vom prezenta călătoria noastră prin acest sat.


Drumul spre sat
În postarea anterioară am scris o scurtă prezentare despre Mănăstirea Crișan, dar după cum am menționat și atunci, eram doar la început de drum, deoarece ne vom continua călătoria noastră prin această zonă prin a vizita și localitatea Crișan, situată la aproximativ 2-3km de mănăstire. Ne continuăm călătoria pe Drumul Județean 760 (DJ760), drum care va duce spre localitatea anterior menționată. După o scurtă perioadă de mers, ajungem să observăm în depărtare satul. Cu toate acestea mai avem ceva distanță de mers până vom ajungem unde ne-am propus.


Ne apropiem de sat
Deși există case care sunt situate înainte de mănăstire, cum vi dinspre Ribița, centrul localității se află situat mai departe. Vom scrie și despre acest aspect mai târziu.


Vedere stradală
În partea dreaptă a drumului descoperim și o vale, cunoscută sub numele de Valea Juncului. O vedere mai bună asupra acesteia avem din apropierea podului care trece peste valea mai sus menționată.


Valea Juncului
Ajungem în cele din urmă și la podul menționat anterior.


Podul peste Valea Juncului
Trecem podul și ne continuăm călătoria. Ajungem într-o zonă a satului unde casele nu se mai află situate lângă drum, dar cu toate acestea zărim deja altele, amplasate puțin mai departe.

Vedere stradală

Casele încep să reapară din nou, dar odată ajunși în această zonă trebuie să alegem în a merge înainte, sau să o luăm în partea dreaptă, pe o altă stradă. De data aceasta alegem să o luăm în partea dreaptă, pe o străduță care, după cum se poate observa din acel punct, începe să urce. Lucru bun de altfel, deoarece și priveliștea va fi una pe măsură... și așa a și fost!


Vedere de sus
Mai urcăm puțin și ajungem în cele din urmă în cimitirul satului. Deoarece este amplasat la o altitude puțin mai mare față de locul unde ne aflam anterior, putem avea o vedere mult mai bună a zonei respective, existând posibilitatea de a se observa și drumul spre mănăstire... dar nu și mănăstirea.

Vedere din cimitir asupra zonei
Deși unul dintre principalele motive pentru care am poposit aici este vederea frumoasă asupra zonei, adevăratul motiv a fost de fapt vizitarea unui (alt) monument arhitectonic interesant, aici fiind vorba despre biserica ortodoxă, care este amplasată în cimitirul satului. Biserica actuală a fost construită între anii 1844 și 1852, înaintea acesteia existând o altă biserică de lemn construită în prima jumătate a sec. al XVIII-lea, dar care a dispărut în timpul revoluției din 1848-1849. Fundația de piatră a acesteia a fost descoperită mai târziu în anul 2005. Are hramul Adormirea Maicii Domnului


Biserica Ortodoxă
Lăsăm biserica în urmă și ne reîntoarcem pe DJ760, drum pe care ne vom continua călătoria. Trecem de centrul de informare turistică și ne avântăm tot mai mult pe străzile din această localitate.   
    

Vedere stradală
În cele din urmă se ivește, în partea dreaptă, o altă stradă, pe care ne vom deplasa în cele ce urmează.


Vedere spre DJ760
Aceasta stradă ne va duce la Casa Memorială Crișan. Conform panoului informativ situat în apropiere, se pare că aceasta (casa) ar fi fost reconstruită în anul 1979, conform unei imagini publicate de către un istoric cunoscut sub numele de Ioan Lupaș. Tot aici se află o expoziție foto-documentară care prezintă istoricul localității dar și o camera amenajată, care prezintă specificul unei locuințe a moților zărăndeni. Din cauza timpului scurt, nu vom reuși să vizităm acest edificiu, iar din acest motiv îl vom vizita într-o altă călătorie.

Casa Memorială Crișan
Tot aici se află și o statuie reprezentându-l pe Gheorghe Crișan, unul dintre conducătorii răscoalei din 1784.

Statuia lui Gheorghe Crișan

Călătoria noastră prin această localitate se apropie de final, din acest motiv ne reîntoarcem pe DJ760 cu scopul de-a ajunge înapoi la mănăstire, dar până atunci vom mai admira peisajele.

Vedere stradală, împreună cu Valea Juncului în partea dreaptă
După o perioadă mai lungă de mers ajungem în cele din urmă în apropierea mănăstirii. Însă de data aceasta vom lăsa mănăstirea în urmă și ne vom continua călătoria pe același drum. Ajungem în locul despre care scriam la început, aici fiind situate primele case din localitate, cum vi dinspre Ribița. 

La ieșirea din sat, spre Ribița
La ieșirea din sat descoperim și un indicator cu numele localității, tot pe acesta localitatea este menționată ca și sat istoric. 

La intrarea (în cazul nostru ieșirea) din localitate
Lăsăm satul în urmă și ne continuăm călătoria...cât a mai rămas din ea. Drumul se află foarte aproape  de pădure și chiar dacă suntem în afara localității, tot mai descoperim câte o casă două, situate unde mai sus față de drum. 

Vedere stradală
Ne aflăm la finalul călătoriei, iar din acest motiv vom încheia (de scris) acest articol pe același ton optimist și cu aceeași speranță că ne vom mai reîntâlni și data viitoare cu într-o altă călătorie... dar până atunci să auzim numai de bine!

Vedere stradală... și finalul călătoriei? 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vărădia de Mureș, Județul Arad

Vărădia de Mureș este o comună în județul Arad situată la aproximativ 81 de km de Arad, municipiul de reședință al județului. Accesul se...