2019-03-17

Ribița, Județul Hunedoara


Ribița este o comună în județul Hunedoara situată la aproximativ 45 km de Deva, municipiul de reședință al județului. Accesul se poate face prin DJ760, care pornește din DN76/E79, între localitățile Țebea și Mesteacăn. Are stație de tren proprie, situată la aproximativ 2km.

Ribița
este localitatea de reședința a comunei cu același nume, aceasta având în componență următoarele sate: Crișan, Dumbrava de Jos, Dumbrava de Sus, Ribicioara și Uibărești. Populația localității Ribița este de 535 de locuitori, conform datelor recensământului din anul 2011. Împreună cu satele aparținătoare are o populație de 1347 de locuitori. [1]

Populația istorică a comunei Ribița (fără localitățile aparținătoare) este după cum urmează: 
În anul 1956 avea 822 de locuitori
În anul 1966 avea 869 de locuitori, în creștere cu 47 de locuitori
În anul 1977 avea 778 de locuitori, în scădere cu 91 de locuitori
În anul 1992 avea 610 locuitori, în scădere cu 168 de
locuitori
În anul 2002 avea 602 locuitori, în scădere cu 8 locuitori
În anul 2011 avea 535 de locuitori, în scădere cu 67 de locuitori
[2]

Prima atestare documentară a localității datează din 1369, prin care Neacșa Teodor, tatăl cneazului Vladislav și viitor ctitor al bisericii, i se confirmă stăpânirea asupra mai multor sate din zonă printre care și Ribița. De-a lungul vremii așezarea a trecut în proprietatea mai multor stăpâni feudali, primii fiind cnezii de Ribița, Vladislav și Miclăuș ca mai apoi să fie urmați de nobilii din familiile Ribiczei și Nemes.

Anul 1784 va avea o mare însemnătate pentru această zonă, fiind astfel anul în care va avea loc cunoscută răscoală a lui Horea, Cloșca și Crișan. Gheorghe Crișan, unul dintre inițiatorii răscoalei, împreună cu o mulțime de țărani strânși în urma unei întâlniri efectuate la biserica din Mesteacăn, dorea să ajungă la Alba Iulia pentru a se înrola în regimentele de grăniceri și pentru a scăpa de iobăgie. La acea întâlnire din data de 31 octombrie se adunaseră în jur de 600 de țărani.

În drumul lor însă, la data de 1 noiembrie, aceștia intră în conflict la Curechiu cu oamenii nobililor din Brad și Baia de Criș, acest eveniment reprezentând scânteia începerii răscoalei. Deși scopul inițial era acela de-a ajunge la Alba Iulia, nu se va mai întâmpla acest lucru, deoarece aceștia vor ataca curțile nobiliare din zona Bradului. Nici în Ribița nu a fost liniște, în urma acestei răscoale au murit în jur de 42 de nobili, dintre aceștia, șaptesprezece provenind din familia Nemes, iar cinci din familia Ribczei. Nici Revoluția din 1848-1849 nu a fost lipsită de incidente. [3][4]

Să trecem la hărți. Pe prima ridicare topografică (Harta Iozefină) așezarea apare cu numele de Ribitze.Ribița, pe Harta Iozefină (1769-1773)
Sursa - Mapire.eu 
Pe Harta Franciscană (1819-1869) așezarea apare cu denumirea de Ribicze


Ribița, pe Harta Franciscană (1819-1869)
Sursa - Mapire.eu
Un aspect interesant este legat de cea de-a treia ridicare topografică (1869-1887). Pe harta realizată la scara de 1:25000 așezarea apare cu denumirea de Ribicsora, fiind exact aceeași denumire ca și în cazul localității vecine Ribicioara. Pe harta realizată la scara de 1:75000 apare cu denumirea de Ribica.


Ribița pe cea de-a treia ridicare topografică (1869-1887)
În stânga este harta realizată la scara de 1:75000 iar în dreapta la 1:25000
Sursa - Mapire.eu
 
Apare menționată pe hărțile din 1910 și 1914 dar nu și pe cea din 1941. Mai jos se află harta actuală a localității. 

Harta actuală a localității
Sursa - Google Maps

În continuare vom prezenta călătoria noastră prin Ribița.


Intrarea în Ribița 
După cum s-a putut observa, în postările trecute am încercat să vizităm anumite locuri din această zonă, astfel că am ajuns să descoperim Mănăstirea Crișan și de asemenea satul din apropierea acesteia. Dar călătoria noastră nu a luat sfârșit... încă... deoarece vom descoperi și Ribița, ca mai apoi să terminăm (pe bună dreptate) călătoria noastră în această zonă. Să trecem totuși la ale noastre. Ne aflăm astfel la intrarea în comuna mai sus menționată, de unde ne vom călătoria pe Drumul Comunal 9 (DC9), dar înainte de asta descoperim tot aici și o troiță, ridicată în memoria răsculaților din 1784. Pe aceasta se află scris și un text pe care îl vom reproduce, pe cât de bine posibil, în următoarele rânduri.

Revoltați peste măsură de suferințele îndurate răsculații la 28 Octomvrie 1784 sub conducerea lui Marcu Gheorghe Crișan, au făcut praf și cenușe curțile nemeșești din Ribița. Aici sa prăbușit puterea familiei Ribiczei, stăpânitorii Zărandului urmașii maghiarizați ai voivodului Ladislau ctitorul Mănăstirei ortodoxe dela a 1412 din Ribița. 


Troița de la intrarea în Ribița

Lăsăm troița în urmă și ne continuăm călătoria pe drumul menționat anterior. După o scurtă perioadă de mers, putem observa cum drumul începe să urce. 


Vedere stradală

Dar nu pentru mult timp, deoarece drumul începe din nou să coboare.


...

După un timp, zărim în partea stângă o stradă. Ne vom aventura în continuare pe aceasta și vom lăsa DC9 în urmă.   

Vedere stradală
Tot pe această stradă descoperim și clădirea căminului cultural. Tot în această clădire se află și biblioteca.

Căminul Cultural și Biblioteca 
Pestre drum se află și primăria comunei.

Primăria comunei Ribița
Ne continuăm călătoria pe aceeași stradă menționată anterior. Putem observa de pe aceasta și o biserică, despre care vom scrie puțin mai târziu. 

Vedere stradală

Dar înainte de-a ajunge la biserica mai sus menționată, trecem peste un pod care la rândul său trece peste Valea Ribiței

Valea Ribiței
Odată ajunși pe acel pod, ni se deschide și o frumoasă priveliște asupra bisericii, aceasta fiind de altfel cunoscută ca și Biserica Ortodoxă Sf. Nicolae, despre care  vom scrie în următoarele rânduri.

Vedere asupra bisericii ortodoxe
Biserica din Ribița este unul dintre cele mai importante și mai vechi monumente arhitecturale din țară, construită  fiind în secolul XIV, mai exact în anul 1417 (alte surse 1414). Aceasta a fost ctitorită de către cnezii ribițeni Vladislav și Miclăuș iar din punct de vedere arhitectural, aceasta se aseamană cu bisericile din Hălmagiu și Crișcior, localități  situate nu departe de Ribița. Picturile interioare îi reprezintă și pe ctitorii acestei biserici.

Biserica Ortodoxă
De asemenea, nobilii români din Ribița vor ajunge să se desprindă de națiunea română, devenind astfel conți de Ribiczey. Astfel are loc și trecerea edificiului către nobilimea calvinizată. Se poate presupune că această trecere ar fi avut loc undeva prin sec. al XVI-lea. Lăcașul revine însă mai târziu în posesia ortodocșilor.     

Vedere frontală
Acestea fiind spuse, ehm, scrise, este timpul să ne reîntoarcem. Revedem din nou podul peste care am trecut nu cu mult timp în urmă...

Podul peste Valea Ribiței
... și aceeași stradă pe care am mers pentru a ajunge la biserică...

Vedere stradală, imagine realizată din apropierea primăriei
... pentru ca mai apoi să ajungem din nou pe Drumul Comunal 9 (DC9).

DC9, direcția Ribicioara

Ne vom afla, în cele ce urmează, în locul de unde am început de altfel această călătorie, adică la intrarea în Ribița. De aici vom merge mai departe pe Drumul Județean 760 (DJ760) dar de data aceasta ne vom îndrepta spre gară. Aproape de intrarea în localitate se află un alt pod, de data aceasta fiind vorba despre podul care trece peste Crișul Alb. 

Vedere asupra Crișului Alb
Mai admirăm puțin priveliștea, văzută de altfel de pe podul mai sus menționat...


Intrarea în Ribița, văzută de pod
... după care ne continuăm, ca de obicei, călătoria.

DJ760, vedere în direcția gării
Mai aruncăm o ultimă privire în direcția Ribiței, înainte de-a ajunge la gară.


DJ760, direcția Ribița
Ajungem în cele din urmă și la gară... sau mă rog, ce a mai rămas din ea.


Gara din Ribița
În depărtare putem observa și dealurile din apropierea orașului Brad. 

Vedere spre Brad
După o perioadă de așteptat sosește în cele din urmă și trenul, urmând să încheiem călătoria noastră prin această zonă. Să auzim numai de bine!

Sosirea trenului
Surse:
[1] Recensământ România 2011
[2] Kia.Hu - Könyvtár 
[3] Comuna Ribița - Din istoricul comunei
[4] Enciclopedia României - Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan
[5] Wikipedia.org - Biserica Sfântul Ierarh Nicolae din Ribița
[6] Info Ribița - Biserica Ortodoxă “Sf. Nicolae” din Ribiţa (1404, 1414, 1417?)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vărădia de Mureș, Județul Arad

Vărădia de Mureș este o comună în județul Arad situată la aproximativ 81 de km de Arad, municipiul de reședință al județului. Accesul se...